Gap Week este o săptămână plină de activități interactive, povești și oameni mișto, de la care poți să înveți, să te inspiri și să îți faci o idee despre cum ar putea arăta un Gap Year plin de experiențe în Universitatea Alternativă.

Sâmbătă, 25 martie

14:00-18:00

Urban Treasure Hunt

Te așteptăm să ne jucăm și să explorăm împreună orașul și poveștile pe care le ascunde într-o super-aventură! Ne întâlnim la ora 14:00, în fața Facultății de Arhitectură, ne împărțim în echipe și pornim la drum. Veți primi provocări care mai de care, care vă vor pune la treabă creativitatea, curajul și pofta de joacă. Până la ora 17:00 ne întoarcem la Universitatea Alternativă, unde aflăm câștigătorii.

Duminică, 26 martie

15:00-17:00

Atelier de mișcare

O să învățăm să ne cunoaștem mai bine prin dans, o să descoperim care este mișcarea naturală a corpului, o să devenim mai conștienți și autentici în ceea ce exprimăm. Ne descoperim corpul în cele mai mici detalii, în relație cu noi înșine, cu alte corpuri, cu spațiul și timpul. Mind-fucks inserate.

Vlad Dumitrescu 

În ultimii 15 ani, Vlad a fost implicat în organizații guvernamentale și non-guvernamentale la nivel național și european. Acum e implicat în cadrul Fondului ONG în România, ca ofițer de proiecte finanțate prin Granturile SEE. Expertiza lui e strâns legată de proiectele ce au ca tematică educația, cultura, tineretul, participarea civică, voluntariatul și drepturile omului.

Ce legătură are mișcarea cu toate cele de mai sus? De vreo 15 ani, Vlad este trainer și facilitator pentru diverse contexte de învățare (în special învățare nonformală). Îi place să folosească pentru experiențele propuse metodologii alternative, iar mișcarea e una dintre cele mai importante surse de inspirație.

„Întotdeauna am fost un copil plinuț. Nu am făcut aproape niciodată sport, la școală aveam scutire, iar când eram obligat să merg la diverse activități sportive, mă îmbolnăveam subit. Mi-a plăcut însă chiar de când eram mic să dansez. Numai în acele momente de mișcare prin casă sau, mai târziu, la petreceri, mă simțeam bine și eram conectat la un ritm al muzicii. Am descoperit de vreo 7 ani încoace că ritmul nu e impus de muzică, ci chiar de mine, prin corpul meu. Că acest ritm personal, autentic, mă ajută în viața de zi cu zi și mă împlinește. Și m-am hotărât să facilitez cunoașterea asta și pentru alți oameni deschiși și curioși de a-și descoperii propriul ritm.” – Vlad Dumitrescu

Luni, 27 martie

15:00-17:00

Întâlnește-te pe tine

Atelierul “Întâlnește-te pe tine” va fi despre explorare personală, despre conștientizarea poveștilor pe care ni le tot spunem sau a celor spuse de alții despre noi. Cum altfel am putea să mai fim, în afara acestor povești?

Ana ne spune așa: “De multe ori ținem cu dinții de ceea ce credem despre noi și despre lume, câteodată ne ajută să creștem, însă câteodată ne blochează într-o poveste care nu mai este valabilă.

Am pus cap la cap concepte, exerciții, emoții și insight-uri pe care le-am tot trăit de-a lungul anilor. Vreau și sper că în această experiență să ajungi să mai descoperi unghiuri noi din tine, mecanisme care te-au susținut și/sau te-au sabotat, să faci trierea între poveștile valabile și cele expirate, și să construiești conștient și împăcat noi povești pentru tine.“

Ana Silivaș

Ana este Life Coach de 5 ani, iar anul trecut a fondat Waves, un program prin care înveți să folosești inteligența corpului și mișcarea ca modalitatea de dezvoltare personală, autocunoaștere și stil de viață.

Marți, 28 martie

15:00-17:00

Futurology

„Cum va arăta lumea peste 20-30 de ani?” E o întrebare la care încercăm să răspundem în cadrul acestui  atelier. Evident, nu prezicem viitorul, ci utilizăm metode de a ne gândi la posibile viitoruri şi implicaţiile acestora. Vom trece în revistă şi vom analiza principalele mega-trenduri în următorii 15-20 de ani alături de dezvoltările tehnologice prezente şi viitoare.

Iar dacă vrei să îţi faci o părere despre mega trenduri, uite aici o listă: îmbătrânirea populaţiei, crize alimentare și de apă, schimbări climatice agresive, creșterea economiilor asiatice, acces larg la tehnologie și armament, creșterea clasei de mijloc, populații migratoare, automatizare industrială de masă, individual empowerement.

Ciprian Stănescu

Ciprian este Președinte al Global Shapers Bucharest Hub, organizație în cadrul World Economic Forum, prezentă în peste 450 de orașe din lume. Din 2013 este Corporate Affairs Director al Institutului Aspen România, în cadrul căruia a coordonat programele de leadership între 2007 și 2013. A lucrat anterior cu Institutul European din România și cu Delegația Comisiei Europene în România și este implicat în diverse proiecte civice, antreprenoriale și educaționale. A fondat în 2014 o trupă de teatru de improvizație – Marțienii și, mai recent, a devenit Curator în cadrul Hello Tomorrow Challenge, cea mai importantă competiție pentru start-up-uri din știință și tehnologie.

Miercuri, 29 martie

16:00-18:00

How to build your Gap Year (la povești cu tineri care și-au luat un an liber, în țară sau în afară)

Paul Crăciun, zis şi Paulush, este un tânăr antreprenor în educaţie,  fiind unul dintre co-fondatorii Learnity (program alternativ de învăţare pentru liceeni). Pe lângă educaţie, una dintre marile sale pasiuni este călătoritul. Vara trecută a mers până la graniţa Mongoliei cu încă alţi 2 prieteni, iar totată peripepţia s-a întâmplat cu maşina. Rezultatul: 13,425 de km şi  30 de zile pline de peripeţii.

Kit are 19 ani, iar anul trecut în clasa a 12-a şi-a dat seama că nu ştie la ce facultate vrea să meargă. În loc să dea cu banul sau să aleagă prima variantă care îi vine în mine, a ales să nu se grăbească. Ce a făcut? Şi-a luat un Gap Year în cadrul Universităţii Alternative.

Delia a trecut printr-o experienţă bancară și a fost printre cei care au înființat AIESEC în Pakistan, unde a activat ca vicepreședinte. În prezent, Delia lucrează la asociația Little People, un program de suport psihosocial pentru copii și adolescenți din 10 secții oncopediatrice din România și Republica Moldova. Delia coordoneaza voluntarii din București și se ocupă cu drag de activitățile din spitale care aduc zâmbete pe fețele celor mici.

Senia și-a luat un Gap Year în Universitatea Alternativă, imediat după liceu. A fost un an plin de explorare și curiozitate, despre care ne va povesti pe larg. A încercat fiecare departament din magazinul Senia Music, unde și-a dat seama că îi place marketingul. În prezent, lucrează la Senia Music, dar și într-o agenție de publicitate. Abia așteptăm să ne povestească despre libertate, explorare, muzică și a își descoperi pasiunea.

Miercuri, 29 martie

18:00-19:00

Sesiune de fotografii în studio-ul Media Lab

După ce-am învățat și-am stat la povești cu oameni faini, vine și momentul în care ne distrăm cu o sesiune foto profi in studio-ul nostru. Fie că vreți amintiri amuzante, poze de profil sau ipostaze serioase, fotografii noștri vor imortaliza orice vă trece prin minte.

Miercuri, 29 martie

19:00-21:00

Invitatul Săptămânii – Iulian Văcărean

Invitatul Săptămânii este un eveniment din programul Universității Alternative care îşi propune să lărgească orizontul celor prezenţi şi să-i inspire cu povestea invitatului. Este o seară care se lasă cu multe poveşti și curiozităţi care îşi găsesc răspunsul şi cu chef de mutat munţii din loc.

Iulian Văcărean sau omul faptelor bune, cum îl veți găsi dacă îl căutați pe Google, își dedică timpul multor cauze sociale. Ajută copiii bolnavi de cancer, organizează strângeri de fonduri, ajută adăposturile de câini, închiriază clădiri în ruină, le renovează și le transformă în centre culturale. Așa a și apărut Home Mătăsari, un spațiu pentru evenimente și artiști. Tot el organizează Femei pe Mătăsari, Street Delivery și Limonada lui Iulian, prin care strânge bani pentru copiii bolnavi. Despre toate astea și multe alte inițiative foarte frumoase, ne va povesti Iulian miercuri seara, ca să ne inspire și să ne arate că putem schimba lumea, fiecare în felul nostru.

Joi, 30 martie

14:30-17:30

Yincubate – Tools that mind your business (atelier de antreprenoriat)

  • Ai o minte creativă?
  • Ești pasionat(ă) de ideile tale?
  • Îți place să colaborezi cu alte minți briliante ca a ta?
  • Ai ce e nevoie ca sa faci schimbarea să se întâmple pe bune?
  • Ai înclinații către antreprenoriat (chiar și fără o idee concretă de business)?
  • Cauți o metodă distractivă prin care să înveți câte ceva despre antreprenoriat?

PLAYincubate este un boardgame realizat de Universitatea Alternativă în parteneriat cu alte 3 incubatoare de afaceri din Europa: Impact Hub Siracusa (Italia), Foundation Business Startup Centre Bitola (Macedonia) și Team Academy (Olanda).

Jocul este perfect pentru tine dacă îți dorești să fii antreprenor și încă nu ți-ai dezvoltat abilitățile necesare. Atelierul are la bază procesul de învățare bazată pe joc, iar pe parcursul lui îndeplinești provocări, te distrezi și înveți despre principii antreprenoriale, îți dezvolți câteva abilități cheie și îți crești încrederea în propriile forțe de viitor super-antreprenor.

Dea Gospodariu și Daniel Amariei

Dea și Daniel sunt parte din echipa Universității Alternative.

Dea Gospodariu este Community Manager în EduCom, este pasionată de învățare și a contribuit activ la construirea jocului PLAYincubate, alături de alți 11 tineri din 3 țări din Europa.

Daniel Amariei este Community Manager în Incubatorul de afaceri și este alături de studenții antreprenori în aventura lor către a-și construi un business de succes.

Joi, 30 martie

18:00-20:00

Și dacă tot am intrat în subiectul antreprenoriat, vrem să vă facem cunoștință cu tinerii antreprenori din incubatorul de afaceri al Universității Alternative. Ei vă vor povesti care a fost inspirația lor, de unde au pornit, ce au învățat și orice altceva vreți să aflați.

Cătălina Matei – The Hive

The Hive este un spaţiu de locuit, unde 20-25 de tineri locuiesc împreună. Comunitatea și-a stabilit propriile reguli și principii, împart spaţiul şi costurile aferente. Cătălina și Daniel au pus pe picioare primul cămin-alternativ pentru studenții Universității Alternative.

 

Andra Berilă – Skeptic Dog Animation

Skeptic Dog este un studio de animaţie 2D care îşi oferă serviciile unor clienţi diverşi, de la corporaţii mari la IMM-uri. Poţi să vezi creaţiile şi portofoliul Andrei, a lui Bogdan şi a câinelui lor sceptic aici.

 

Stelian Mustea – Urban Gardener

Urban Gardener vrea să ofere oamenilor șansa de a își crește propriile legume chiar în apartamentul lor, pe tot parcursul anului. Produsul lor este un turn ce permite cultivarea legumelor pe verticală, prin tehnologia aeroponică, adică nu folosește pământ, ci alimentează automat plantele cu apă încărcată cu nutrienți.

Vineri, 31 martie

15:00-17:00

Improvizație

Deși de multe ori societatea ne impune un traseu prestabilit școală-facultate-job, viața nu are un scenariu. Suntem provocați zi de zi să fim atenți și să ne implicăm în ce se întâmplă în jur, să comunicăm cu ceilalți, să ne adaptăm la situații noi, să găsim soluții noi, uneori pe loc. Pe scurt: să improvizăm.

Practic, atelierul ne ajută să exersăm conștient lucruri pe care le facem sau abilitități pe care le folosim zilnic, de cele mai multe ori inconștient, pentru a le face mai bine și a avea o viață mai distractivă.

Bogdan Grigore

Bogdan este trainer și speaker cu experiență de peste 9 ani. În prezent, este Managing Partner la Improvizatie.ro, prima companie românească ce oferă training-uri de improvizație business-applied.

Vineri, 31 martie

17:00-19:00

La povești cu Robin și Vladimir (Robin and the Backstabbers)

În ultima seară din Gap Week ai ocazia să stai de vorbă cu Robin și Vladimir Proca despre libertate, despre muzică în cântece, despre poezie și ironie și despre orice-ți mai trece prin minte.

Despre ei:

Andrei Robin Proca

Născut pe 8 noiembrie 1982, la Miercurea Ciuc, a studiat Regia la UNATC, este vocea din Robin and the Backstabbers.

Vladimir Proca

Născut pe 21 decembrie 1989, la Miercurea Ciuc, are o diplomă de Master în Environmental  Studies și este toba din Robin and the Backstabbers.